top of page
Yazarın fotoğrafıAltuğ Psikoloji

Çocukları Ekran ve Tabletlerden Nasıl Uzaklaştırırız?


Çocuklarda Tablet Bağımlılığı
Çocukları Ekran ve Tabletlerden Nasıl Uzaklaştırırız?

Günümüzde çocuklar, her zamankinden daha fazla ekran başında vakit geçiriyor. Tabletler, telefonlar ve bilgisayarlar ve diğer teknolojik cihazlar hem eğlence hem de eğitim için vazgeçilmez hale gelmiş durumda. Ancak bu cihazların aşırı kullanımı, çocukların sağlıklı gelişimlerini olumsuz etkileyebilmektedir.

Çocukları ekran ve tabletlerden uzaklaştırmak, sabır ve strateji gerektiren bir süreçtir. Ebeveynler olarak, çocuklarımızın teknolojiyle dengeli bir ilişki kurmalarına rehberlik etmek, onların uzun vadeli sağlığı ve mutluluğu için kritik öneme sahiptir. Onlara teknolojiden uzaklaşmaları için alternatif yollar sunarak hem zihinsel hem de fiziksel sağlıklarını destekleyebilirsiniz.


Peki ebeveynler olarak, çocuklarımızın teknoloji ile ilişkilerini dengelemek ve onları ekranlardan uzaklaştırmak için neler yapabiliriz?

 

 

1. Ekran Süresini Sınırlayın

  • Çocukların ekran başında geçirdikleri zamanı sınırlamak, teknoloji kullanımını yönetmenin ilk adımıdır. Bu süreyi yaşlarına uygun şekilde ayarlayın. Örneğin, 2-5 yaş arası çocuklar için günlük 45-60 dakikadan fazla ekran süresi önerilmez. Bu sınırları belirlerken tutarlı olmak çok önemlidir. Diğer yaş gruplarına da yine ihtiyaç ve kullanım alanlarına göre az ancak tutarlı dakikalar belirlenmelidir.


2. Alternatif Etkinlikler Sunun

  • Çocukların enerjilerini harcayabilecekleri ve ilgilerini çekecek alternatif aktiviteler sunun. Spor, sanat, müzik veya doğa yürüyüşleri gibi etkinlikler, ekran yerine başka şeylerle ilgilenmelerini sağlar. Çocukların ilgi alanlarına göre bu aktiviteleri çeşitlendirebilirsiniz. Bu konuda yaratıcı olamadığınızı veya alternatiflerinizin yetersiz kaldığını düşünüyorsanız bir uzman görüşüne başvurabilirsiniz.


3. Ekransız Zamanlar ve Bölgeler Oluşturun

  • Evinizde ekran kullanımının yasak olduğu zaman dilimleri ve alanlar belirleyin. Örneğin, yemek saatleri veya yatak odaları ekranlardan arındırılmış bölgeler olabilir. Bu durum da çocukların cihazlardan bir süre uzaklaşmasını ve aile içi etkileşimi artırmasını sağlar. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta; ekransız alan olarak belirlenen bölgeler için bir defa dahi olsa kurallar çiğnenmemelidir.


4. Örnek Olun

  • Çocuklar, en çok ebeveynlerini taklit ederler. Siz de ekran kullanımınızı azaltarak onlara örnek olun. Birlikte geçirdiğiniz zamanlarda cihazlardan uzak durarak yüz yüze iletişimi teşvik edin. Aksi durumda bu tutarlı bir davranış olmayacaktır. Sizler telefon veya diğer teknolojik cihazlarınızla sık vakit geçirirken çocuğunuzun da yanında oturmasını beklememelisiniz. Ebeveynleri çocukların aynasıdır.


5. Teknolojiyi Ödül veya Ceza Olarak Kullanmaktan Kaçının

  • Ekran süresini bir ödül veya ceza aracı olarak kullanmak, çocuklarda teknolojiye karşı yanlış bir tutum geliştirmesine sebep olabilir. Bunun yerine ekran süresini doğal bir sınır içinde tutmak daha sağlıklıdır.


6. Aile Etkinlikleri Planlayın

  • Birlikte yapılacak etkinlikler hem aile bağlarını güçlendirir hem de çocukların ekranlardan uzak kalmasını sağlar. Hafta sonu doğa gezileri, oyun geceleri, mutfak vakitleri, film saatleri veya el işi projeleri gibi aktiviteler planlayabilirsiniz.


7. Cihazlarda Zamanlayıcı Kullanın

  • Ekran süresini yönetmek için cihazlarda zamanlayıcılar veya ebeveyn kontrolleri kullanabilirsiniz. Bu durumda belirlediğiniz süre sona erdiğinde otomatik olarak ekranı kapatarak çocukların sürelere uymasını sağlar.


8. Dijital Detoks Günleri Uygulayın

  • Haftada bir veya ayda bir dijital detoks günü belirleyin. Bu günlerde ekranlardan tamamen uzak durarak çocuklarınızla birlikte alternatif aktiviteler yapın. Bu, teknolojiye bağımlılığı azaltmaya yardımcı olabilen bir yöntemdir. Yalnız burada önemli olan nokta; bunun sadece çocuklarınıza özel olmadığını yani iş dışında kalan kişisel hayatınızda onlara örnek olmanız gerektiğini unutmamanız olacaktır.

 

Karşıyaka İzmir’de bulunan merkezimizde Altuğ Psikoloji olarak siz değerli danışanlarımıza bu konuda da destek sağlamaktayız. Çocuklarınızı tabletlerinden, internetten, telefondan veya diğer teknolojik cihazlarından ayıramıyor ve bir türlü bu duruma kalıcı bir çözüm bulamıyorsanız İzmir Altuğ Psikoloji’nin uzman psikologları olarak size çözüm yolları sunuyoruz.

 

Sağlıkla Kalın.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page