Kitap Tanıtımı ve Yorumu:
Duygularıyla yeni tanışan çocuklar bu duyguları her zaman olması beklenen gibi yansıtamayabilirler. Öncelikle deneyimleri oldukça az olan, birtakım duyguları henüz deneyimleme fırsatı bile bulamamış çocuklardan; duyguyu tanımlama, duygu kontrolü, duyguya uygun tepki verme konularında beklentilerimizin yüksek olmaması gerektiğini fark etmeliyiz. Bu farkındalığın ardından çocuğa en iyi rehber olacak olan kişilerin onlara kıyasla daha deneyimli bizler olduğumuzu da kabul etmek gerekir. “Öfke duygusunu çocuğumla nasıl paylaşmalıyım? Öfke karşısında göstereceğimiz tutumla ilgili çocuğuma nasıl didaktik olmayan bir içerik sunabilirim?” sorularımızı cevaplamak için “Mimi Bugün Öfkeli Mi?” tercihlerimizden biri olabilir.
Kitabımız baş etmesi zor duygulardan olan öfkeyi görmemize yardımcı olur. Öyle ki bu öfkenin öyle aman aman bir sebebi bile yoktur. Mimi bir gün uyanmıştır ve sadece öfkelidir. Tabii o gün onu öfkelendirecek minik sebepleri de olmuştur. Kitabın böyle çok da öfkelenmeyi gerektirmeyen bir başlangıç yapması aslında öfkenin her zaman çok büyük nedenlere dayanmasına gerek olmadığını çocuklarımızla paylaşma fırsatı sunar.
Kitap ilerlerken çeşitli hayvanların öfkeli anlarında yaptıkları hareketleri karakterimiz Mimi ile paylaştıklarını görürüz. Herkesin kendine has bir yöntemi vardır. Mimi başkalarının yöntemlerini dener ama işe yaramaz. Duyguların kendine haslığı ortaya çıkar burada da. Aynı duygular bizi çok daha farklı şekillerde etkileyebilir ve ondan kurtulmak için herkeste işe yarayan yöntemler bizde işe yaramayabilir.
Kitabın sonuç bölümünde karakterimiz Mimi kendisinden daha öfkeli bir tembel hayvanla karşılaşır. Mimi onu gördüğünde nasıl hissettiğini anlar. Bu kısım çocuklarla empati konusunda sohbet etmek için iyi bir fırsat olabilir. Mimi bu noktada arkadaşının sinirini nasıl geçirebileceğini düşünür. Aslında bu sayede kendi öfke duygusuna da neyin iyi gelebileceğini düşünmüş olur. Yazar, kitabın sonunda sevdiğimiz biriyle etkileşimin duygularımız konusunda bize yardımcı olabileceğini gösterir.
Kitabın son sayfasında bulunan uzman Dr. Hans Hopf’un çocuklara hitaben yazdığı “Öfkeyle Nasıl Başa Çıkabilirsin?” başlıklı yazısı konuyla ilgili olarak çocuklara aktarılabilir.
Kitap İçin Çocuk İle Etkileşim Önerileri:
Kitap özellikle tek duyguya odaklanması yönünden öfke hakkındaki sohbetlere oldukça açıktır. Bundan yola çıkarak kendi çocuğumuzun kendi öfke deneyimleri üzerine konuşabiliriz. Aşağıdaki örnek sorular çocuğu tanıyan yetişkinin düzenlemeleri ile çocuğa aktarılabilir:
- Öfke her zaman gelir mi? Sen hangi durumlarda öfkelenirsin?
- Şimdiye kadar en çok öfkelendiğin durumu hatırlıyor musun? Benimle paylaşır mısın?
- Bu durum seni öfkelendirdiğinde ne yaptın?
- Öfkelendiğin zaman karşındaki kişinin ne yapması sana daha iyi hissettirir?
Kitabın belirli yerlerinde Mimi’ye arkadaşlarının tercih ettiği öfke kontrol yöntemleri denetilebilir. Bu etkileşim ile kitap okumak tek düzelikten uzaklaştırılmış olacaktır. Bundan da yola çıkarak size özel bir öfke kontrol hareketi oluşturulabilir.
Kitap çeşitli hayvanları barındırması yönünden oldukça zengindir. Sonraki okumalarda öfke konusu dışında bu konuya odaklanılabilir. Hem bahsettiği tapir, leopar gibi her zaman karşımıza çıkmayan hayvanlar hem de diyalogları olmamasına rağmen sayfalarda gizlenmiş karıncayiyen, yılan gibi hayvanlar dikkat çekicidir. Bu hayvanları tanıma yolunda da kitap keyifli bir içerik olabilir.
Kitapta küçük dikkat edilmesi gereken bir ayrıntıya da yer verilmiştir. Kitabı çocuğunuzla paylaştığınızda bu konu hakkında fikir yürütmesini de isteyip kitabı incelemeden önce çocuğunuzun fikirleri hakkında tartışabilirsiniz.
Yazan: Nanna Neßhöver
Resimleyen: Eleanor Sommer
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Okul Öncesi Öğretmeni Deniz Ergen
Comments