Zeynep Selvili Çarmıklı, psikoloji ve kişisel gelişim konularında uzmanlaşmış bir yazar ve Psikolog' tur. Psikolojik süreçler, bilinçaltı, düşünce yönetimi ve pozitif psikoloji gibi alanlarda çalışmalar sürdürmektedir. Ayrıca, bireylerin daha sağlıklı bir zihin yapısına kavuşmalarını sağlayacak çeşitli yöntem ve stratejiler üzerine çalışmalar yapmaktadır. Yazar, aynı zamanda eğitmenlik ve danışmanlık yaparak bireylerin düşünce yapılarını dönüştürmelerine yardımcı olmayı hedeflemiştir.
Kitapları ve yazıları, kişisel farkındalık ve zihinsel sağlık konularında rehberlik ederken aynı zamanda psikolojik teorileri günlük yaşama uygulamayı hedefler. Bu yaklaşımıyla, okuyucularına hem teorik hem de pratik düzeyde önemli katkılar sağlamaktadır.
Kitap Özeti:
Pembe Fili Düşünme, temel olarak insanların zihinlerindeki olumsuz düşüncelerle nasıl başa çıkabileceğini ve bu düşüncelerin nasıl yönetilebileceğini anlatan bir kitaptır. Kitap, insanların düşüncelerinin ve bilinçaltının hayatları üzerinde nasıl büyük bir etkisi olduğunu vurgular. Zeynep Sevimli Çarmıklı kitabında, insanların düşüncelerini sadece bilinçli olarak değil bilinçaltında da şekillendirebildiklerini öne sürer.
Kitabın adı, "Pembe fili düşünme" ifadesiyle tanınan psikolojik bir olguyu anlatır. Bu ifade, beynimize yasaklanan bir düşünceyi düşündürmenin zorluklarını açıklamak için kullanılır. Örneğin, "Pembe fili düşünme" dediğinizde istemeseniz de zihninizde pembe bir fil canlanacaktır. Bunu bastırmaya çalıştıkça o düşüncenin daha fazla ortaya çıkması durumunu anlatan bir örnektir.
Pembe Fili Düşünme, yazarın ifadesiyle “kişisel gelişim” değil, bir kişisel kabul kitabıdır. Beş bölümden oluşan kitap okuyucuya nasihatler verip “her şeyi başarabilirsin” demek yerine yazarın kendi kabulleniş sürecini, deneyimlerini ve konuya dair örnekleri sunarak bir yolculuğa çıkarır.
Yazar, üniversite ikinci sınıfta ilk panik atağını yaşar. O anı o kadar yoğun hisseder ki kalp krizi geçirdiğini zanneder. Hastaneye ulaştığında ise bunun bir panik atak olduğunu öğrenir. Yaşadığı bu korku, onu tekrar aynı durumu yaşamamak için eve kapanmaya ve kendisini her şeyden soyutlamaya iter. Tek bir düşünce zihnini kemirir: “Ya tekrar panik atak geçirirsem?” Bu korkuyla okulunu bırakma noktasına gelir. Ancak duygularını bastırmanın çözüm olmadığını, onlarla yüzleşmesi gerektiğini anlar.
İlk bölümde yazar; kaçmaya çalıştığımız acı, üzüntü ve mutsuzluklarımızla yüzleşmemiz gerektiğini vurgular.
İkinci bölümde ise hayatımız boyunca kendimize ya da başkaları tarafından yüklenen etiketler (güzel, çirkin, başarılı, aptal, korkak...) ele alınır. Yazar, bir seminerde yaşadığı örneklerle bu etiketlerin üzerimizdeki etkilerini açıklarken okura kitabı bir kenara bırakıp bazı deneyler yapmasını önerir. Burada mükemmel olmadığımızı ve ne kadar çabalarsak çabalayalım mükemmel olamayacağımızı kabul etmenin önemini anlatır.
Beğenmediğimiz yönlerimizle barışmak, kendimizi sevmek ve her halimizle kucaklaşmak gerektiğini söyler.
Kitapta özellikle vurgulanan bir diğer konu ise öz şefkattir. Zorlu dönemlerden geçerken kendimize karşı anlayışlı olmamız, başkalarına gösterdiğimiz şefkati kendimize de göstermemiz gerektiğini hatırlatır. Çoğu zaman başkalarına karşı hoşgörülü ve anlayışlı davranırken kendimize geldiğimizde acımasız olma eğilimimiz olduğu gerçeğine dikkat çeker.
Bu kitap; kendimizle yüzleşmemizi, iç sesimizi duymamızı ve hayatın hem olumlu hem de olumsuz yönlerini kabul etmemizi sağlayacak bir rehber olabilir. Kitabın ilgi çekici ismi bir yana, içeriğiyle de okunmaya değer bir eserdir.
Kitabın Ana Temaları:
Bilinçaltı ve Düşüncelerimizin Gücü: Yazar, bilinçaltının düşündüğümüzden çok daha etkili olduğunu ve düşüncelerimizi olumlu yönde değiştirmenin gücüne sahip olduğumuzu anlatır. İnsanlar genellikle olumsuz düşünceleri bastırmaya çalışırken bu olumsuz düşüncelerin daha da güçlendiğini belirtir.
Zihinsel Egzersizler ve Uygulamalar: Çarmıklı, zihinsel farkındalığı artırmaya yönelik egzersizler önerir. Özellikle farkındalık gibi yöntemlerle kişinin, duygularına ve düşüncelerine daha fazla hakim olabileceği anlatılır.
Düşünce Bastırmanın Zararları: Kitap, insanın zorlayıcı ve baskıcı düşünceleri reddetmek yerine onları anlaması ve onlarla barışması gerektiğini savunur. Düşünceyi kabul etme onu dönüştürme yolunda atılacak ilk adımdır.
Pozitif Düşüncenin Rolü: Olumlu düşüncelerin gücünü keşfetmek, kişi için sağlıklı bir zihinsel gelişim sağlar. Ancak pozitif düşünmenin gerçekçi ve sürdürülebilir olması gerektiği vurgulanır.
Psikolojik Yorum:
Pembe Fili Düşünme kitabı, psikolojiye dayalı bir yaklaşımla, bireylerin içsel dünyalarını keşfetmelerini ve bu dünyada yapacakları değişikliklerle yaşamlarını dönüştürmelerini hedefler. Psikolojik olarak, bu kitap; insanın zihinsel süreçlerini anlaması ve yönetmesi konusunda önemli adımlar atmayı sağlar. İnsanlar çoğunlukla olumsuz düşüncelerle yaşamaya alışırlar ancak bu düşüncelerin üzerlerinde kontrol kurması gerektiği mesajı, okuyucuya zihinsel gücünü kullanarak hayatını değiştirebileceğini hatırlatır.
Kitap, aynı zamanda bilişsel davranışçı terapi (BDT) ve pozitif psikoloji ilkelerinden de yararlanarak, düşünce-duygu hali ilişkisini araştırır. BDT'nin temel ilkelerinden biri, olumsuz düşüncelerin duygu durumumuzu doğrudan etkilediğidir. Çarmıklı, bu düşüncelerin nasıl kontrol edilebileceği ve yönetilebileceği üzerine çeşitli yöntemler sunar.
Kitap Hakkında Genel Yorum:
''Pembe fili düşünmemem lazım. Tamam, gri bir balina düşüneyim. Pembe fili düşünme. Balinalar su püskürtür müydü? Pembe fili düşünme. Geçenlerde aldığım kitabı düşünsem? Pembe fili düşünme. Acaba kaç kere düşündüm?"
Yazar bu paradoksal düşünce deneyiyle, kaçınmaya çalıştığımız şeylerin zihnimizde nasıl daha da büyüdüğünü anlatıyor. “Düşünme” dediğimiz her şey aslında zihnimizde yer buluyor. Bu da kaçmaya çalıştığımız duyguların ya da sorunların aslında daha fazla üzerimize geldiğini gösteriyor.
Sağlık ve huzurla okumanız dileğiyle.
Yazar: Zeynep Selvili Çarmıklı
Sayfa Sayısı: 208
Yayınevi: İnkılap Kitabevi
Comments